Zoek een bepaling
© What's Lab
Help

Icoontjes

Sneldiagnostiek; poliklinische aanvragen binnen 90 min bekend (incl. afname), klinische aanvragen binnen 1 uur bekend (na binnenkomst materiaal op het lab), aanvragen ochtendronde vóór 11:30 uur bekend.
Medisch Urgente Diagnostiek (MUD); dubbel ordertarief van toepassing, gebruik roze zakje voor aanleveren materiaal. Doorlooptijden: bloedgas/hematologie 10-15 min, chemie 30 min, stolling 45 min.
CITO na bellen - speciële bepalingen; indien dit icoontje wordt getoond, dient bij medische urgentie telefonisch overlegd te worden met het verantwoordelijk staflid of – bij geen gehoor – de dienstdoende klinisch chemicus (sein 73510). Bij een geldige indicatie zal de (doorgaans speciële) bepaling met voorrang worden verricht.
Verzendbepaling; voor deze bepaling wordt de analyse uitbesteed aan een extern laboratorium. Uitslagen worden wel in HiX getoond.
24/7 beschikbaar; deze bepaling wordt 24 uur per dag, 7 dagen per week uitgevoerd.

 

Aanvraagwijze

Onder “Aanvraagwijze” wordt weergegeven via welk formulier de bepaling aangevraagd kan worden. Indien de bepaling onderdeel uitmaakt van een pakket, zal tevens de pakketnaam getoond worden.


Alternatief buistype

Het veld “Alternatief buistype” geeft aan welke alternatieve materialen voor deze bepaling toegestaan zijn. Bij een alternatief materiaal kunnen andere afname-eisen van toepassing zijn.


Bepalingsfrequentie

Voor de meeste bepalingen die niet 24/7 worden uitgevoerd, wordt bovenin (in de groene balk) een indicatie gegeven wanneer er weer uitslagen van deze bepaling verwacht mogen worden. Houd er bij het insturen van materiaal rekening mee dat de daadwerkelijke uitvoerdatum van de bepaling veelal enkele dagen eerder is. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Contactpersoon Logistiek van de desbetreffende bepaling. 


Procedures

Bepalingen kunnen op verschillende apparaten en locaties worden uitgevoerd. Voorbeeld: natrium kan op het Centraal Laboratorium worden bepaald of met behulp van point-of-care apparatuur. Op het Centraal Laboratorium kan de natriumbepaling vervolgens met een bloedgasanalyzer worden verricht of met behulp van de reguliere analyse-apparatuur, afhankelijk van het monsteraanbod. Het drop-down-menu rechtsboven biedt de mogelijkheid om specifieke informatie voor elke beschikbare meetmethode in te zien. 


Wat als u een bepaling niet kunt vinden?

De zoekmachine kan zoeken op onvolledige woorden. Kort uw zoekterm in als u niet zeker weet hoe een bepalingsnaam precies geschreven wordt. Mocht u vervolgens een bepaling alsnog niet kunnen vinden dan kan er sprake zijn van één van de volgende situaties:

  • Het gaat om een bepaling die valt onder het aandachtsgebied van het laboratorium van de Apotheek, Microbiologie/Virologie of Metabole ziekten. Kijk op de voorpagina van CONNECT voor een link naar de bepalingsinformatie van deze laboratoria.

  • Het gaat om een bepaling die niet binnen het UMC Utrecht wordt uitgevoerd. Neem contact op met de dienstdoende klinisch chemicus via pieper 73510 (binnen kantooruren) of via de telefooncentrale (buiten kantooruren), of met de medische immunologie (serologie 71774, HLA 74489, celdiagnostiek 75354).